Blog

Czwartek, Marzec 7, 2019, 17:43

 

Olej konopny w kosmetyce
Właściwości oleju konopnego jest bez liku. Na pierwszy rzut przychodzą na myśl konopie indyjskie, tymczasem olej konopny pochodzi z konopi siewnych. Maja one podobne działanie euforyczne jednak nie uzależniają i są bezpieczne dla zdrowia, a jak się okazuje również dla urody pomocne. Najcenniejszym olejkiem konopnym jest ten tłoczony na zimno i nie rafinowany.
Wbrew pozorom bardzo trudno jest dostać oczyszczony i wartościowy produkt. Jeśli uda się nam go nabyć kosztuje nie małe pieniądze, mimo wszystko warto. Przeglądając dostępne wyroby w sklepach, głównie internetowych należy zwrócić uwagę na etykiety oraz kolor oleju, który winien być żółtawy z nutą zieleni. Tłoczenie oleju winno być wykazane w temperaturze do 40 stopni, a jego nazwa winna obejmować Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil.

Olej konopny – konopie siewne
Konopie siewne to mało znane rośliny wywodzące się z Azji środkowej. Od setek lat wykorzystywane na ternie Azji do wyrobu papieru, jak również lin i żagli. Ponadto z konopi tłoczony jest olej, jaki od dawien dawna służy skórze jako olejek regeneracyjny, łagodzący i odżywczy.
Polecany jest w medycynie naturalnej jako preparat na zmiany skórne i podrażnienia skóry. Konopie siewne w Europie nie przyjęły się i niemalże zapomniano o ich istnieniu. Do dziś wykorzystuje się szczątkowo tę roślinę w przemyśle chemicznym, głównie jako jeden ze składników farb i lakierów. Powodem tego stanu rzeczy była walka z narkotykami, głównie konopiami indyjskimi.
Nieporozumienie słowne sprawiło iż na wszelki wypadek konopi siewnych nie rozpowszechniano. Mimo iż nie maja one właściwości narkotycznych to uprawa ich jest równie zakazana co konopii indyjskich. Tym samym nikt nie będzie się narażać na konsekwencje prawne aby uprawiać je na własną rękę.

Olej konopny – skład oleju
Olej konopny bije rekordy właściwości, zwłaszcza nawilżających i pielęgnujących skórę. Jest delikatny w działaniu, nadaje się do zastosowania na każdy rodzaj cery. Aż 80% składu oleju to nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, kwas linolowy, omega i wiele innych. Kwasy te maja zdolności regeneracyjne oraz hamujące procesy starzenia się, dzięki czemu znajdują zastosowanie w kuracjach odżywczych, maseczkach i zabiegach odmładzających.
W dodatku mają one idealne względem siebie proporcje. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 3: 1 i jest idealny dla prawidłowego metabolizmu lipidów w naturalnej postaci. Oznacza to iż nie musimy sięgać po produkty przetworzone, ale zwyczajny olej konopny w czystej postaci. Prócz licznych kwasów w oleju konopnym znajdziemy proteiny, aminokwasy i karoten oraz witaminy A, E i D oraz K. ponadto obecne są fitosterole i fosfolipidy mające działanie ochronne.
Olej konopny działa zatem przeciwzapalnie, antyseptycznie o antyoksydacyjnie. Dzięki temu olejem można przecierać rany by szybciej się goiły, miejsca po ukąszeniach by złagodzić świąd i zapobiec zakażeniu, jak również typowo dla urody. Olej świetnie chroni przed słońcem i przesuszeniem skóry od mrozu.
Olej konopny szybko się wchłania i nie zostawia na skórze tłustego filmu. Nie musimy z oleju robić maści czy kremu. W gotowych preparatach znajdziemy olej konopny głównie w emolientach i balsamach do ciała, kremach na zmarszczki itp.

Materiały ze strony: www.zdrowyportal.org

10% ZNIŻKI NA PRODUKTY INNUBIO


Brak komentarzy.
(*) Pola obowiązkowe
Copyright © 2018 Marihuana medyczna, Wszelkie prawa zastrzeżone.
Liczba odwiedzin: 2748
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem